13th Apr2012

Touch of Sicily

by Italiaanse sfeer

Om de sfeer van de vakantie thuis vast te houden, nemen mensen vaak producten uit het vakantieland mee naar huis. Er zijn er zelfs die hun hele servieskast zo door de jaren heen bij elkaar gespaard hebben. Met name bij aardewerk producten kunnen in de loop der tijd nog wel eens haarscheurtjes in het glazuur ontstaan. Wij hebben wat tips voor u om dit te voorkomen.

Daarnaast vertellen wij over het product Majolica, een keramiek met een historie. Barbara en Tiziana van Touch of Sicily weten hier alles van. Zij delen de passie voor Sicilië en haar kunst, en dus ook voor Majolica. Via hun website kunt u een voorwerp bestellen, wat speciaal voor u gemaakt wordt.

Majolica is een duurzaam product, maar wel met een gebruiksaanwijzing. Bij veelvuldig gebruik, heeft het de neiging om kleine haarschuurtjes in het glazuur op te lopen. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het product en er zijn ook manieren om dit scheuren te minimaliseren. Belangrijk is dat u voorkomt dat het aardewerk aan hevige temperatuurschommelingen onderhevig is. Keramiek heeft de neiging om koude te absorberen. Plaats u warm eten op een koude schotel, dan kan hij zelfs breken. Een tip hiervoor is: laat eerst warm water stromen over het bord, voordat u het warme eten er op plaatst. Een metalen lepel in uw kopje of theepot absorbeert de warmte en beschermt dus uw keramiek.

Majolica kan in de vaatwasser, al wordt het wel afgeraden. Wilt u het toch in de vaatwasser doen, zet hem dan op een delicaat of een zuinig programma. Zet de voorwerpen niet allemaal tegen elkaar, laat er ruimte tussen. Kijk ook of het keramiek geschikt is voor voedingswaren, ze moeten voldoen aan de FDA normen en goedgekeurd voor het gebruik van voedingsmiddelen.

Majolica kan niet worden gebruikt in de over of magnetron. De magnetron zal eerder de schaal verwarmen dan het voedsel erin.

 

Tiziana en Barbara, twee verstandige, jonge vrouwen met een passie. Met hun liefde voor Sicilië, de betrokkenheid met milieuvriendelijke praktijken en hun interesse in kunst, ontstond na een reis in 2011 naar hun vaderland: Touch of Sicily

©TouchofSicily, Ceramics by Val Demone

 

 

Ze genieten van het praten over de passie, over de milieuvriendelijke, niet giftige en duurzame producten die ze via Touch of Sicily aanbieden. Het Siciliaanse aardewerk is voor hen meer dan alleen een schaal, een bord of een vaas. “Het is de geur van ons magische eiland inademen, een meesterwerk, een moment van ontspanning, een herinnering aan een vakantie, een stuk geschiedenis. In een maatschappij waar je in een paar uur alles kunt krijgen van overal in de wereld, zijn wij er juist trots op om u te laten wachten en te laten genieten van het tikken van de tijd. Wachten is het juiste recept, denken over het kunstwerk… uw eigen meesterwerk. Des te groter is de vreugde bij het openen van het pakket, een traktatie… u zult deze aankoop voor altijd herinneren.”

©Touch of Sicily, photo by Marco Carrubba

 

 

De dames zijn gefascineerd door kunstenaars, schilders en andere handarbeiders. “Prachtig zoals zij starten vanaf een eenvoudig element van moeder natuur, zoals klei. Handen die van deze simpelheid een uniek en artistiek meesterwerk maken.” Ze hebben de gedrevenheid van de kunstenaars van dichtbij meegemaakt en geleerd dit werk te respecteren, uiteindelijk hebben zijn besloten om die kunst te delen met iedereen die dezelfde taal spreekt.

©Touch of Sicily, photo by Marco Carrubba

 

 

Ieder stuk van de Touch of Sicily wordt met de hand gemaakt en met de hand beschilderd. Het kunstwerk dat u dus bij Touch of Sicily koopt, wordt speciaal voor u gemaakt. Het is daarom mogelijk om er een persoonlijk tintje aan te geven. U kunt bijvoorbeeld uw initialen toevoegen, of er een bijzonder geschenk van maken door een korte boodschap. Maar natuurlijk is dit niet verplicht, misschien is het genieten van het eten van een heerlijke Italiaanse maaltijd op een prachtig servies voor u genoeg. Hun aardewerk voldoet aan alle eisen om het te gebruiken voor voedingsmiddelen.

©TouchofSicily, Ceramics by Failla Family

 

De geschiedenis van Majolica

Sicilië is vanwege zijn geografische ligging altijd al het onderwerp van veroveringen geweest, belangrijke beschavingen hebben hier hun stempel gedrukt. Sicilianen hebben zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en hebben zich vastgehouden aan het Siciliaan-zijn in de keramische kunstvorm, door het gebruiken van de elementen die alle veranderingen hebben doorstaan: aarde, water en vuur. Toch heeft ook de Siciliaanse cultuur een belangrijk aandeel, de tradities, de levensstijl en uiteindelijk toch ook de geschiedenis, maar altijd verbonden met het Siciliaanse hart.

© TouchofSicily, Ceramics by Duca di Camastra Desuir

 

Majolica wordt uitgesproken als ‘my-o-lica’ en is aardewerk bedekt met een ondoorzichtig tinoxide glazuur. De baktemperaturen zorgen voor de levendige kleuren en prachtige ontwerpen. De naam wordt verondersteld afkomstig te zijn van het middeleeuwse Spaanse woord voor Mallorca, het eiland wat op de route lag voor de Moren, die van Valencia naar Italië voeren. Vanaf het begin was Majolica een familiebedrijf: het graven, gieten, mallen maken en de verkoop van de individuele stukken. Een ontwikkeling van hun kunst door de eeuwen heen.

©TouchofSicily, Ceramics by Susanna Desimone

©TouchofSicily, Ceramics by Italia Fiorella

 

 

 

 

 

 

 

One Response to “Touch of Sicily”

  • Daniel

    Sicilië is zo’n fantastische en complete vakantiebestemming!