07th May2012

De geesten van de Campiello REMER

by Italiaanse sfeer

Venetië is een speciale stad, ook wel genoemd de stad van de liefde, maar zeker ook door zijn bijzondere ligging, is een bezoek aan de deze stad de moeite waard. Ondanks de drukte, is het geweldig om door de straatjes te slenteren, een gondel te nemen onder de vele bruggetjes door, of de historie te proeven.

Venetië heeft een bloeiende geschiedenis, dit is te zien aan de vele historische gebouwen en de cultuur die nog zo duidelijk zichtbaar is. Natuurlijk is het carnaval al jarenlang een belangrijk evenement, dat zie je aan de vele winkels waar de kunstige, mysterieuze maskers in de etalage hangen.

Legendes, mysteries en spannende verhalen, Venetië heeft het allemaal. Er zijn veel plekken in de stad, waarover meer valt te vertellen dan alleen de wetenschappelijke feiten. Wij hebben er een paar voor u gevonden, vandaag het eerste verhaal…

Vlakbij de Rialto brug, in de buurt van Campiello del Remer, zou men langs de waterkant van het Canal Grande een ijzingwikkende scene moeten kunnen ontdekken: Het lichaam van Loredan Fosco en het hoofd van zijn vrouw Elena.

Het incident vond plaats in 1598 tussen de protagonisten van deze geschiedenis, de Doge Marino Grimani van Venetië (de oom van het slachtoffer), zijn nichtje Elena en haar man Fosco. De echtgenoot Fosco was zeer jaloers.

Op een avond hoorde de Doge Marino tijdens een wandeling door de stad een vrouw schreeuwen. Zij werd achtervolgd door een gewapende man. De achtervolger zwaaide met zijn zwaard en de vrouw vluchtte naar de Campielle del Remer. De Doge Marino Grimani sprong tussenbeide en herkende in de vrouw zijn nicht Elena. Ook de man herkende hij, het bleek de man van Elena te zijn.

Hij vroeg om een verklaring en Fosco schreeuwde dat Elena hem had verraden. Volgens Elena was dit niet waar, ze riep dat zijn jaloezie ongegrond was, dat het gewoon haar neef was geweest. Even dacht Fosco na over de situatie en het leek alsof hij bijdraaide. Niets bleek minder waar, hij sprong ineens op zijn vrouw af en onthoofde haar met zijn zwaard. De Doge Marino Grimani vroeg zich af, wat hij voor een straf zou krijgen. “Ga naar Rome en vraag absolutie aan de Paus en neem het lijk van je vrouw en haar hoofd mee,” adviseerde hij Fosco.

Toen Fosco in Rome aankwam werd hij niet ontvangen door de Paus en hij keerde terug naar Venetië. Hij liep naar de plek waar hij de gruwelijke misdaad had begaan en viel met het hoofd van zijn vrouw Elena in de Canal Grande.  Zij zouden nog steeds af en toe te zien zijn in het water.

Off

Comments are closed.