23rd Jun2012

Een nieuwe gastcolumn van Marion Jansen…

by Italiaanse sfeer

Marion Jansen (43 jaar) na een tijdje heen en weer gependeld te hebben, woont zij nu in Mergo, Italië. Sinds maart, woont zij in haar ‘droomhuis’ in Le Marche. Samen met haar man begint zij hier aan een nieuw leven, als eigenaars van een B&B en appartementen. . Als gastschrijfster voor Italiaanse sfeer zal zij ons af en toe op de hoogte houden hoe ‘la bellezza dell’Italia’ bevalt.

 

Eenmaal thuis gekomen zetten we alle ramen wagenwijd open om de frisse voorjaarslucht het huis te laten vullen. Iedere ochtend worden we vroeg gewekt door het gezang van veel verschillende vogels, die ik nog steeds niet allemaal herken. Met het uitzicht over de klaproosvelden die volop in bloei staan, genieten we daarna samen van ons ontbijtje.

Binnenkort is de officiële opening van La Valle Verde, we vieren dit met een feest waar heerlijke streek producten geserveerd zullen worden, een bevriend stel zorgt voor muziek en zang.

Maar voor het zover is, gaan we eerst aan de slag om de familie te kunnen ontvangen. De muur in de hal krijgt een kleurtje, elektriciteit wordt aangesloten en deurklinken gemonteerd.

Nadat de koelkast gevuld is en de bedden voorzien van schoon linnengoed staan onze ouders voor de deur. We maken met elkaar de tuin in orde en alle potten worden gevuld met bloeiende planten, zodat het terras weer een gezellig aanzien krijgt.

Kort na elkaar melden zich onze vrienden, die speciaal voor het feest naar Italië gekomen zijn, sommigen van hen zien ook voor het eerst ons huis. Trots geven we rondleiding na rondleiding en nemen we de complimentjes in ontvangst.

Het feest verloopt erg gezellig, we proosten met Prosecco en er wordt gedanst, daarna sluiten we de dag af, met een glaasje ijskoude limoncello.

Als iedereen weer is vertrokken, begint het echte leven als gastvrouw. Erik gaat weer aan het werk en rijdt een aantal keer op en neer naar Nederland. Hij doorkruist daarna geheel Italië om bestellingen af te leveren bij campings en kennis te maken met de nieuwe gastechtparen.

Onze ‘muratore’ Franco zorgt ervoor dat de buitenmuur net op tijd af is voor de eerste gasten arriveren en eindelijk is dan ook de steiger na een aantal maanden weg bij ons huis.

In de dagen die volgen, is het heerlijk voorjaarsweer en ik ben in de tuin aan het werk als er plots een oudere Italiaanse man voor me staat. Hij maakt me duidelijk dat hij de berg hout en afval achter onze schuur graag voor ons wil opruimen en dan het stookhout mee wil nemen naar huis. Nadat ik overlegd heb met Erik, kan Luigi beginnen en na drie dagen is er nog een klein bergje as over en is de berg takken verdwenen. Samen nemen we een kijkje bij onze olijfbomen, hij slaat zijn handen voor zijn ogen en zegt; ‘disastro.’ Ik begrijp uit zijn verhaal dat het zeker drie jaar gaat duren voordat er weer olijven gaan groeien aan onze bomen. We spreken in ieder geval af dat hij de bomen binnenkort komt snoeien.

Een andere buurman biedt aan om het grote grasveld voor ons te maaien, hij is toch bezig op zijn land dat grenst aan ons perceel. Deze hulp kan ik prima gebruiken en ik geniet als we met zijn allen in de tuin aan het werken zijn.

Ik pluk de eerste kersen van de vijf bomen die er staan en het is nog een hele klus om ze te ontpitten, maar uiteindelijk maak ik tien potten overheerlijke jam.

Er zijn nu ook twee nieuwe bewoners op La Valle Verde, Gina en Pèpe, zij gaan er hopelijk voor zorgen dat alle muizen in en om het huis worden gevangen. Nadat ze drie weken binnen hebben gezeten om te wennen, kunnen ze eindelijk hun nieuwe omgeving gaan verkennen, wat een feest.

Onze gasten zijn tevreden, zij genieten van het nieuwe appartement, het prachtige uitzicht en de vele heerlijke plekjes in de tuin. Zij maken verschillende tochtjes, bezoeken oude stadjes en proberen een aantal restaurantjes uit voor ons.

Aan het einde van hun verblijf hebben ze een klein kadootje voor ons gekocht, een hoefijzer! We gaan er een mooi plekje voor zoeken en hopen dat het ons veel geluk gaat brengen bij La Valle Verde.

Off

Comments are closed.