11th Jan2012

Het volksfeest van de anonimiteit en extravagantie

by Italiaanse sfeer

Komende maand begint het carnaval, het feest van het volk. Rio de Janeiro is misschien wel het bekendst, maar het carnaval in Venetië kent men ook wereldwijd. Nergens in Italië viert men dit feest theatraler dan hier.

Dat is niet vreemd als je beseft dat deze stad al vanaf oudsher de plek is voor acrobaten, goochelaars, charlatans en het poppenspel. Vanaf 1959 is het carnaval nieuw leven in geblazen en uitgegroeid tot een extravagant feest, beroemd om de Venetiaanse maskers.

Iedere bezoeker van Venetië is het opgevallen dat er talrijke winkeltjes zijn, waar de beroemde maskers worden verkocht. De maskers worden speciaal voor het carnaval ontworpen. Een van de bekendste maskers is die van Zanni, de lange puntige neus is het kenmerk. Vroeger werden de maskers niet alleen tijdens het feest gedragen maar ook vanwege een gewenste anonimiteit.

Historisch gezien is het Venetiaanse carnaval een schitterend verhaal. Al vanaf 1162 werden deze feesten gegeven om het gewone volk te verwennen. Ondanks dat het werd gehouden op de laatste dag voor de vastentijd, had het geen directe religieuze verbinding. Het was meer een nacht van losbandigheid, drinken, gokken, kostuums en maskers. Napoleon maakte een einde aan deze uitspattingen en het dragen van maskers was niet meer gewenst. De jarenlange traditie werd verbannen.

Tegenwoordig is het eigenlijk opnieuw een feest van uitspattingen. Een traditie waar niet alleen de inwoners, maar ook ieder jaar duizenden toeristen naartoe leven. Waar vroeger het masker diende om iemands geslacht en status te vergeten, genieten de mensen nog steeds van de anonimiteit die het dragen van het masker met zich mee brengt. Er kan naar hartelust worden genoten van de feesten en het gokken bij de tafels die men in de straten tegenkomt. Overal klinkt muziek en de sfeer is uitbundig. Men kan zich volledig verliezen in de feestvreugde. De gebruikelijke mantel, wit masker met de lange neus heeft plaats gemaakt voor vele varianten hierop. Kleuriger en flamboyanter.

Als bezoeker van de festiviteiten is het wel verstandiger om een kostuum te dragen, om niet het mikpunt te worden van de Venetiaanse jeugd. Zij vinden het prachtig om de spot te drijven met de niet gekostumeerde bezoekers. In de winkels is er rond deze tijd een ruim aanbod in prachtige kostuums die allemaal een personage illustreren. Bijvoorbeeld de onnozele, maar gehaaide Harlekijn met zijn geruite, gekleurde kostuum. Of de dikke dokter met zijn keurige mantel, helemaal in het zwart. De kapitein met spitse en gevaarlijk uitziende wapens achter zijn riem.

Overal heerst de gezellige sfeer, mensen krioelen door de straten langs de verschillende podia, optochten, gekostumeerde feesten, banketten, muziek en dans op straten en grachten. Het publiek mag gratis van het hele spektakel meegenieten. Natuurlijk zijn er ook speciale theatervoorstellingen waar u de shows van dichtbij kunt beleven. Overal in de historische straten van Venetië zijn veel leuke activiteiten. Vooral rond het San Marco plein is er veel te beleven. Maar ook in de studentenwijk Cannaregio viert men op de straten feest, of op het Campo Son Polo waar van alles te doen is voor de kinderen. In Rialto zijn er veel concerten en optredens en rond San Basilio wordt tot diep in de nacht gefeest. Het vuurwerkspektakel na de gondeloptocht is behalve de afsluiting ook een aanrader. Eigenlijk is het Venetiaanse carnaval een onvergetelijke ervaring die je eigenlijk een keer in je leven moet meemaken.

 

Dit jaar wordt het carnaval gehouden van 11 t/m 21 februari.

http://en.turismovenezia.it/

http://www.venice-carnival-italy.com/index.php#11-02-2012

Wil je meer weten over Venetië, dan is dit een leuke site in het Nederlands.

http://www.ontdek-venetie.nl/index.html

 

 

 

 

3 Responses to “Het volksfeest van de anonimiteit en extravagantie”

Trackbacks & Pings