17th Jun2012

Een Italiaanse maaltijd

by Italiaanse sfeer

Nederland kent vele liefhebbers van Italië, voor de cultuur, de taal, het landschap, het klimaat, maar zeker ook voor het eten. Wanneer we aan Italiaans voedsel denken, is de pasta en de pizza vaak het eerste wat ons te binnen schiet. Maar de echte Italië kenner weet dat er meer is. Tevens is het zo, dat die pasta of pizza in Italië niet zo gegeten wordt zoals dat in Nederland gebruikelijk is.

Hier schotelen we vaak een pasta of pizza als hoofdmaaltijd voor, terwijl in Italië de pasta een voorgerecht is. De pizza was van oorsprong eigenlijk een boerenmaaltijd, een stuk deeg met wat erop. Later werd de pizza veel verkocht in stukken, aan passanten als snack.

De klassieke Italiaanse maaltijd ziet er heel anders uit:

-Antipasto (voorgerecht van kleine hapjes)

-Primo piatto of Il Primo (ook een voorgerecht, vaak pasta, risotto of soep)

-Secondo piatto  (vlees of vis)

-Het nagerecht: Formaggio (kaas) of Frutta (fruit) of Dolce (een zoet nagerecht)

-Een Espresso (klein sterk kopje koffie)

-Digestivo (een glaasje bitter of een likeur voor bij de koffie)

 

In Nederland zetten we meestal niet zo veel gangen op tafel. Zeker niet zo net voor de zomer, wanneer veel mensen nog een laatste poging doen om het wintervet eraf te krijgen. Wanneer wij drie gangen hebben, dan eten we eigenlijk al uitgebreid.

Toch is het leuk om af en toe een heerlijke Italiaanse maaltijd bereiden, om alvast een beetje in de vakantiestemming te komen. Drie heerlijke gerechten, geserveerd op een prachtig servies brengen u op een normale avond die speciale Italiaanse sfeer. Wanneer u dit op tafel zet, gecombineerd met het prachtige Italiaanse servies, weet u zeker dat u de Italiaanse sfeer kunt proeven, letterlijk en figuurlijk.

Willy Klok van www.italiaansservies.nl is ook een liefhebster van de mooie dingen van Italië. Het begon met een vakantie, het eindigde in een passie voor de producten van dit heerlijke land. “Op iedere vakantie weer, konden we ons verbazen over de prachtige serviezen waarop de maaltijd werd opgediend. Het heerlijke voedsel was nu niet alleen een lust voor de maag, maar ook voor het oog. Het begon met wat serviesgoed mee naar huis nemen, waar de visite iedere keer lyrisch van werd. De auto was op de terugreis steeds zwaarder beladen, omdat we voor familie en vrienden ook steeds verzoeken kregen om iets mee te nemen.” Uit eindelijk besloot Willy er professioneel mee aan de slag te gaan, ze ging op zoek naar betrouwbare leveranciers en zette haar bedrijfje op. Tegenwoordig rijdt ze iedere maand naar Bassano om aan de grote vraag te voldoen. Haar enthousiasme is er niet minder om geworden, ze geniet nog steeds van het land, de producten, de cultuur en het voedsel.

 

Crema pommodori

 

Ingrediënten:

350 ml tomatenpuree

160 g Ricotta kaas

40 ml verse room

1,5 vellen gelatine

extra vergine olijfolie

basilicum

zout

1 snufje suiker

Week de gelatine in een kom gedurende tenminste 15 minuten. Laat de Ricotta goed uitlekken. In een kleine pan, laat u de tomatenpuree 2 minuten sudderen met een snufje zout, de suiker en 2 blaadjes basilicum. Wring een vel gelatine en voeg deze toe, goed mengen en haal het dan van het vuur. Laat afkoelen, met af en toe roeren. Is het afgekoeld, giet het in zes kleine glaasjes die u bewaard in de koelkast om te consolideren (ongeveer 2 uur). Ondertussen, bewerkt u de Ricotta en slagroom met een garde. Giet drie eetlepels water in een pan, voeg het halve gelatine vel toe en laat dit smelten gedurende een minuut, roer door en haal van het vuur. Voeg dit toe aan de Ricotta en meng het goed. Haal de kopjes uit de koelkast om goed te vermengen met het mengsel met Ricotta. Doe olie in een kom met een paar blaadjes gewassen basilicum en kook dit. Voor het serveren een theelepel van deze crème olie toe te voegen met verse basilicumblaadjes.

Pette di polo al forno con limone e caperi

 

Ingrediënten:

2 kipfilets

4 eetlepels gezouten kappertjes

1 citroen

1 teentje knoflook

witte wijn

extra vergine olijfolie

zout

Verhit de olie in een bakpan met de geperste knoflook. Voeg de kipfilet toe, die verdeeld zijn in vier stukken en bak ze op hoog vuur, een paar minuten aan elke kant. Breng het op smaak met zout, voeg de gesneden en gewassen schijven citroen toe. Voeg dan de kappertjes toe. Bevochtig het geheel met een half glas wijn en bak het af in de oven op 220 graden gedurende tien/vijftien minuten, totdat het begint te bruinen.

Tiramisu alla fragola

                       
Tiramisu met aardbeien
(voor 4 glaasjes)

Ingrediënten:
Voor de crème
250 g mascarpone
2 dl yoghurt
200 ml slagroom
Klop de room, mix de mascarpone met de yoghurt en voeg de room toe aan het mengsel

Ingrediënten:

Lange vingers

Melk

Stukjes aardbei

Kokos schilfers

Maak de lange vingers nat in de melk en leg ze onderin de glaasjes. Vul de spuitzak met het room mengsel en breng een laag aan in het glaasje. Hierop stukjes aardbei en dan weer een laagje crème. Garneer tenslotte met de kokos en wat stukjes aardbei.

Off

Comments are closed.