18th Sep2012

Een nieuwe gastcolumn van Marion Jansen…

by Italiaanse sfeer

Marion Jansen (44 jaar) na een tijdje heen en weer gependeld te hebben, woont zij nu in Mergo, Italië. Sinds maart, woont zij in haar ‘droomhuis’ in Le Marche. Samen met haar man begint zij hier aan een nieuw leven, als eigenaars van een B&B en appartementen. Als gastschrijfster voor Italiaanse sfeer zal zij ons af en toe op de hoogte houden hoe ‘la bellezza dell’Italia’ bevalt.

 

Ons eerste seizoen,

 

De ene hittegolf volgt de andere op, terwijl in Nederland de regen met bakken uit de lucht komt. Wat een zomer!  Zeker vier maanden is hier geen drup regen gevallen en in de natuur is dat merkbaar. De velden met zonnebloemen staan er prachtig bij, maar gele bladeren vallen al van de bomen als in de herfst en het fruit in onze gaard blijft achter in groei. De smaak is er niet minder om, kersen, vijgen, pruimen, appels en druiven, we zijn trots op onze eerste oogst. Voor het eerst van mijn leven maak ik vruchten jam en onze gasten vinden hem heerlijk.

 

Het is erg gezellig om ‘ospiti’ over de vloer te hebben. Hun enthousiasme over de omgeving, het uitzicht en het appartement werkt motiverend. We krijgen met enige regelmaat een aanvraag binnen en zijn tevreden over ons eerste seizoen. In het gastenboek lezen we mooie en lieve teksten terug van onze gasten. We bezoeken met hen een olijfoliemolen en genieten van een wijnproeverij die buiten in de wijngaard georganiseerd is.

 

De tijd lijkt hier ook nog eens sneller voorbij te vliegen dan in Nederland ondanks dat ik geen baan heb. Het is wennen om hele dagen thuis te zijn, maar ik kom steeds tijd te kort. Het bijhouden van de tuin vergt meer energie, niet alleen omdat deze veel groter is, maar de temperaturen maken dat alles in een lager tempo gaat.

Ondertussen werken we ook aan de Italiaanse en Engelse vertaling van onze tekst op de site en er zijn enkele nieuwe foto’s geplaatst. En binnenkort mag ik bij een chocolaterie komen proefdraaien, omdat we dit opgenomen hebben in ons nieuwe vriendinnen arrangement. In de avonduren houd ik mij bezig met het vertalen van advertenties en het leren van de Italiaanse taal. Ik merk dat ik iedere maand een beetje vooruitgang boek.

In juli ben ik benaderd door een Italiaans makelaarskantoor om hen te introduceren op de Nederlandse markt.  Half augustus ben ik voor het eerst mee op pad geweest met de makelaar en Belgische klanten die een geschikt huis zoeken voor hun vakanties. Tijdens het toeren door het heuvelachtige landschap van Le Marche schiet het door me heen dat mijn leven wel een hele leuke en bijzondere wending heeft gekregen.

De “vendemmia’, is begin september al goed op gang gekomen en we zijn meegegaan om de Verdicchio druiven te plukken met Bas, een Nederlandse wijnboer in Le Marche. Wel 6000 kilo druiven worden er aan het eind van de ochtend naar de cantina gebracht. Er volgt een heerlijke ‘pranzo’ (uitgebreide Italiaanse lunch) aan een lange tafel onder de olijfbomen. Natuurlijk met een lekkere Verdicchio erbij van Bastiano!

 

 

4 Responses to “Een nieuwe gastcolumn van Marion Jansen…”

 • patries

  Geweldig!!!!!
  Het is zo schitterend om te zien en te lezen hoe het jullie vergaat in Italië.
  En je jam zal ook wel heerlijk smaken denk ik.
  Zo leuk om van je eigen oogst te kunnen smullen en toebedenken wat je er allemaal mee kan.
  Ik ben momenteel druk bezig met dozen sjouwen naar ons nieuwe onderkomen.
  het “souterrain” is klaar gemaakt voor tijdelijke behuizing.(ik zeg voortaan souterrain, want mensen krijgen zo’n raar idee als ik kelder zeg)haha!
  Nou ik ga gauw nog wat pakken en wegbrengen.

  Hoe is het met je vader?

  Heel veel Liefs uit Ommel, patries

 • Margriet en Paul

  in het echt is het nog mooier met de liefdevolle sfeer die Marion en Erik weten op te roepen, we komen graag weer.

  De energie die jullie in zo korte tijd hebben weten om te zetten in zo’n mooie plek !
  Complimenti…

 • Chiel en Marian Jansen

  Ziet er geweldig uit opa Jansen zou trots op je zijn op jullie inzet en het resultaat en wij zijn ook trots we hebben hem ook op de mail gezet voor familie en kennissen Pa en Ma

 • Martina

  Hey luitjes
  Zou haast jaloers worden op zo’n mooie omgeving, lekkere eten en het prachtige weer.
  Wie weet komen wij jullie eens bezoeken.
  Zullen er vast wel caches in de buurt zijn.
  Misschien weet je al van wie dit berichtje is,
  nog een extra hint, patatje in Nijmegen.
  Heel veel groetjes,
  K&M